fbpx MI KÖZE AZ ÉLETÖRÖMNEK AZ 5-ÖS SZÁMHOZ? - Reichardt Aurelia

MI KÖZE AZ ÉLETÖRÖMNEK AZ 5-ÖS SZÁMHOZ?Ahhoz, hogy az élet örömeit igazán megélhessük, használnunk kell mind az 5 érzékszervünket. Látás, hallás, szaglás, ízlelés, tapintás. Ha kellően találékonyak vagyunk, igencsak elégedetté válhatunk. És kevés ennél fontosabb dolog létezik.

Nézzünk egy példát!

Menj ki, és szemeddel keress egy kavicsot! Alaposan nézd meg, melyikért hajolsz le! Ha felvetted, tapogasd meg rendesen! Érzékeld, milyen eltérő a két oldal tapintása! Hiszen az egyik a talajjal találkozott, a másikat az időjárás viszontagságaitól semmi nem óvta. Majd szagold meg! Azt mondják, a tengeri kavicsnak tenger illata van, a hegyen találtnak hegyi illata. Tedd a füledhez is, milyen hangot ad! Alaposan megmosva, akár még meg is nyalinthatod picit, milyen az íze.

Figyelmesen, a részletekre figyelve, az érzékeidet használva, érdeklődéssel odafordulva, a változásokra figyelve hogy ki tud tárulni előttünk a világ, ugye?

És nem ezt kell használni embertársaink között is? Figyelni értőn mind az 5 érzékszervünkkel. És amikor az egyiket nem áll módunkban használni, még élesebb szenzorokkal figyelni egy másikra.

Hogy fel tud értékelődni például egy hang! Színe, tónusa, magassága, élessége vagy tompasága, beszédsebessége. És a csendjei!!! Azok a beszédes csendek!!! Amit ismét csak a fülünkkel “hallunk”. Ám a szívünkig hat.

Mi lett volna régen a halászokkal, ha a szélirányból, a felhőkből nem tudták volna megjósolni, alkalmas-e vízre szállniuk? Sokszorosan kockára tették volna az életüket. Már a vízen viszont a víz színéből, a madarak röptéből következtetni tudtak arra, hol lehetnek a halak. Így tudtak sikeres zsákmánnyal partra szállni.

Mostanában nagyon sokan beszélnek, írnak arról, hogy hasznájuk ezt a mostani időszakot a belső utazásra, önmagunk megfigyelésére. Igen, erre is szükség van.

De ne feledkezzünk el a kifelé figyelésről sem! Hihetetlen megfigyelésekre tehetünk szert. És csak befelé figyeléssel nem lesz egyensúly. Most amúgyis nagyon az egora figyel mindenki. Pedig épp az lenne a lényeg, hogy engedjük el ennek az életünkre gyakorolt túlzott hatását. De ez egy újabb írás témája lesz.

Addig is csak figyeld mind az 5 érzékszerveddel a körülötted lévő világot! Lásd meg igazán, ami körülvesz, csodálkozz rá, mintha először látnád; simogasd meg a gyereked mackóját; hallgasd a madarak csivitelését, vagy csak egyszerűen a csapból folyó víz hangját, vagy főzésnél akár a sülő zsiradék sercegését; ízleld hosszan, élvezettel az ételt; szippants bele a levegőbe, élvezd egy virág illatát!

Tökéletesítve az érzékeidet igazi életörömben lehet részed. Figyelj az 5-ös számra!