fbpx Menni vagy maradni? – ez itt a kérdés - Reichardt Aurelia

Menni vagy maradni? – ez itt a kérdésBiztos veled is megesett már, hogy úgy érezted, utálod a főnöködet, utálod a munkádat. Mintha kifejezetten rád pikkelne. Reggel csomóban a gyomrod, esetleg hányinger kerülget mielőtt elindulnál a munkahelyedre. Izzad a tenyered, a homlokod, akár az egész tested a főnököd közelében. Az a kellemetlen érzés jár át, mintha a kirúgásodhoz keresné az ürügyet. Vajon mikor akarja ezt megtenni?

Akkora a nyomás rajtad, hogy már komolyan a felmondásodat fontolgatod. 

Gyakran keresnek meg kliensek ezzel a problémával.

Ilyenkor higgadtan górcső alá vesszük, mit lehet tenni, mi a legjobb megoldás a kliensem számára. 

Első körben felteszem a kérdést: lehet, hogy a főnök is ember?

  • Esetleg az ő torkát is szorongatják fentről?
  • Nem sikerült teljesíteni a kitűzött célokat?
  • Lehet, hogy neki is családi problémái vannak?
  • Kiderült, hogy beteg az édesanyja?
  • Vagy nem tudja kezelni a kamasz gyerekét?
  • Frusztrált, mert nem szereti a munkahelyét?

Számtalan oka lehet egy ilyen feszültségnek.

A főnök is ember, egy szülő, egy férj/feleség, valakinek a gyermeke.

Neki is vannak érzései. Megoldandó saját problémái. Persze ezeket nem szerencsés bevinni a munkahelyre, de nem vagyunk robotok.

Először is megpróbáljuk a kliensemmel feltárni, hogy mi lehet a közöttük lévő feszültség oka és kidolgozunk megoldásokat erre.

Megkérem, hogy először kezelje a helyzetet, és a felmondást csak azután javaslom, ha mindent megpróbáltunk és nem oldódott meg a szituáció.

Ha nem találunk megoldást a konfliktusra, mert nem innét fúj a szél, akkor további kérdésekkel tisztázzuk, van-e miért maradnia ügyfelemnek a jelenlegi munkahelyén, vagy jobb lenne számára megfelelőbbet keresni. 

Ha meg tud szabadulni a nyomasztó terheitől, miért ne tenné?

A jó közérzet alap. Egyértelműen összefügg a testi egészséggel is. Mennyivel kevesebben lennének az orvosi várótermekben, ha ezek a dolgok tisztázásra kerülnének!

Egy-egy ilyen főnök-beosztott konfliktushelyzet kialakulásakor érdemes előbb megvizsgálni tudunk-e mi magunk azért tenni valamit, hogy a viszony rendeződjön.

Ha lehet, ne borítsunk azonnal asztalt. Keressük meg a mindenki számára legmegnyugtatóbb megoldást! Viszont van olyan szituáció is, amikor fel kell állni és váltani kell.

Egy ilyen kényesebb döntés előtt érdemes egy coach-csal konzultálni, aki strukturált kérdéseivel át tud minket segíteni egy ilyen rázós helyzeten.